Over ons

Deeg & co

   

op Mediterrane wijze

 

Griekse ovenschotels, Napolitaanse pizza's, Huisbereide pasta's...


Hoe het allemaal begon:

     

Door mijn grootvader heb ik de passie voor artisanaal gebakken deeg er met de paplepel ingelepeld gekregen. Eens met pensioen bakte Louis Janssens (1917-2002) elke woensdag en zaterdag een 40-tal broden voor al z'n kinderen en kleinkinderen, buren en een paar kennissen die zolang hadden gezeurd tot hij ook voor hen bakte. De smaak van het materiaal uit zijn 2 houtovens was van ongeëvenaarde kwaliteit. Iedereen was lyrisch over zijn kraakvers materiaal. Elke zondag stonden er pistolets en koffiekoeken op het menu, die dan 's avonds met heel de familie werden gegeten tijdens de wekelijkse familie bijeenkomst bij mijn grootouders thuis... De kleinkinderen ravotten buiten en hun ouders praatten bij een glas bier of tas koffie... Wat een geweldig zorgeloze kindertijd hebben mijn grootouders ons allemaal bezorgd! Bij elke verjaardag was er verse taart en fruitvlaai, een paar keer per jaar worstenbrood en appelbollen, boules de Berlin, ... noem maar op. Moest er pudding of slagroom gemaakt worden, dan gebeurde dat met verse melk van de boerderij aan de overkant van de straat... 


Eens ik een jaar of 20 was, ging ik mijn grootvader in het weekend helpen met bakken. Vroeg uit de veren om telkens weer ondergedompeld te worden in een warme familiale sfeer van 2 geweldige mensen die steeds voor iedereen klaarstonden. Eens de dag goed en wel ontwaakte, werd er ontbeten en overviel het mij als 'jonge gast' steeds opnieuw hoe ver weg deze mensen stonden van de dagdagelijkse rush en onbenulligheden waar sommigen zich druk om maakten. Het levenstempo van deze oude generatie lag toen al helemaal anders dan die van mij en het was steeds een ware verademing om te kunnen onthaasten in zo'n omgeving. Sterke familiebanden en oude tradities zijn vooral ook in Zuid-Europese landen rond de Middellandse Zee typerend voor de samenleving.

Enkel werken met de beste - liefst authentieke - producten, met respect voor de natuur en het product zelf is iets wat van cruciaal belang is. Geen meelverbeteraars of andere geforceerde hulpmiddelen om het gistproces van de deeg te versnellen, alleen geduld... veel geduld. 's Winters duurde het veel langer dan 's zomers eer de eerste broden uit de oven kwamen, maar het resultaat was altijd 1000 keer beter dan bij de gemiddelde dorpsbakker.

Indertijd bakte ik dan op mijn beurt verse pizza of een Griekse ovenschotel voor mijn grootvader – ‘den ovenmeester’ himself - omdat hij wel hield van wat zuiderse pit en kruidig eten. Eerlijk gezegd waren die pizza's slechts een flauw afkooksel van wat er nu ondertussen uit mijn ovens komt, maar de start was gegeven...

In 2015 heb ik thuis mijn eerste op hout gestookte Portugese steenoven geplaatst en ondertussen - vele tientallen kilo's deeg later - staan we waar we nu staan... bij het begin van een volgend hoofdstuk!


Grecqita - zuiderse charme op uw bord:


Al het voorgaande gecombineerd met de voorliefde van ondergetekende voor de adembenemende zuiderse charme van vakantielanden rond de Middellandse Zee zoals Griekenland, Italië, Spanje, … brengt ons bij Grecqita.

Vanuit onze 'thuisbasis' Westmalle komen we met onze mobiele wagen naar eender waar - ter plaatse bij u thuis, de feestzaal of op een ander evenement om u er de lekkerste ovengerechten te serveren.

Met lekker eten en drinken en de gezelligheid daarrond kan je immers zoveel zeggen! Het verklapt onmiddellijk hoe en wie u bent als gastheer/-vrouw op uw feest of evenement.

Of het nu gaat om versbereide ambachtelijke pizza’s, pasta’s of onze rijkelijk gevulde pizzabroden, onze gerechten zullen uw gasten gegarandeerd doen watertanden!

Ondertussen hebben we verschillende Griekse en Italiaanse formules uitgewerkt die elk evenement omtoveren tot een geweldige belevenis voor alle zintuigen. Met onze gezellige buitenkeuken en buffettafels staan we midden tussen uw gasten, wat de beleving van het hele gebeuren top maakt. Bij ons worden ALLE gerechten met de grootste zorg helemaal zelf bereid. Geen kant en klare sauzen,desserten of andere aangekochte, vooraf bereide zaken. Enkel originele gerechten waar wij met gepaste trots zeker van zijn dat ze u en uw gasten helemaal zullen kunnen bekoren. 


David